PIM  VELTHUIZEN

 

 

Pim Velthuizen (1966)

Woont en werkt in Den Haag

 

Pim Velthuizen maakt gelaagde objecten van kunsthars. Ze zijn geïnspireerd door de ideeën in de Oosterse mystiek over het grenzeloze universum, dat vol leven is. Daarin is alles bezield door onvergankelijk bewustzijn dat steeds in beweging is en zich voortdurend ontwikkelt.

 

In elk werk probeert hij een hapje van het grenzeloze te vangen en een momentopname van de continue beweging. Daarom noemt hij zijn werken soms ‘Enclosed Infinities’.

 

In 2018 maakte hij zijn debuut op de KunstRAI in Amsterdam met een solostand bij Galerie de Roos van Tudor uit Leeuwarden waar hij een van de vaste kunstenaars is.

 

Zijn kunsthars-objecten bestaan uit meerdere lagen gegoten transparante hars die dynamisch op elkaar inwerken. Sommige objecten bestaan uit meer dan 25 lagen. Hij verwerkt daarin uiteenlopende media zoals keramische bolletjes, zand, kleurstoffen, mineralen, glas, organische materialen, touw en garen. Als de kijkhoek of de lichtinval verandert, kan de toeschouwer er telkens nieuwe details in ontdekken.

 

Ook de titels van zijn objecten zijn geïnspireerd door Oosterse ideeën, zoals ‘Boundless Spheres’, ‘Crowned’, ‘Continuum’, ‘Cosmic Connections’, ‘Cosmic Network’, ‘Emanation’, ‘Eye of Compassion’, ‘Panta Rhei’, ‘Pleroma Sunyata’ en ‘Unity in Diversity’.